Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe z kremem i powidłami
Do rondla włożyć masło, dodać miód, cukier, mleko, rozpuścić, przestudzić. Po ostudzeniu dodać sodę oczyszczoną, jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Zawinąć i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec 4 placki, na blaszce o wymiarze 37/21 cm. Piec w temp 175 stopni około 8-10 minut. Krem: Z mleka, cukru waniliowego, mąki krupczatki i mąki ziemniaczanej ugotować budyń, ostudzić. Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając po łyżce zimnego budyniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Połowę masy wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim, posmarować powidłami, przykryć trzecim plackiem, wyłożyć resztę kremu i ułożyć ostatni placek. Przyłożyć deseczką i obciążyć na 2-3 godziny. Oblać polewą, posypać wiórkami kokosowymi.
bina8
bina8