Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto miodowe z masą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do ciasta można dodać miód sztuczny.

Ciasto miodowe z masą kokosową

Składniki:

Ciasto miodowe z masą kokosową

 

  • 3 szkl mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 6 łyżek miodu
  • 7 dag masła
  • 1,5 szkl mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • MASA KOKOSOWA
  • 1 szkl śmietanki 30 %
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 1 śmietanka śnieżka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki adwokata

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z masą kokosową
Do rondelka włożyć masło, wlać miód i chwilę podgrzewać. Następnie wsypać cukier puder i mieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do ostudzenia. Sodę wymieszać z kilkoma łyżkami mleka. Do reszty mleka wbić jajka i zmiksować. Następnie wlać masę miodową, sodę wymieszaną z mlekiem oraz mąkę, wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. piec w temp 180 stopni około 40 minut. Po ostudzeniu przekroić tak aby powstały 2 blaty. MASA. Śmietankę zagotować, ostudzić. Zimną ubić razem ze śnieżką, dodać wiórka kokosowe, adwokat i delikatnie wymieszać. 3/4 masy wyłożyć na 1 blat, wyrównać i przykryć drugim blatem. Pozostałą masą posmarować po wierzchu. Ozdobić według uznania.

Tagi:

jajko jajka