Ciasto morelowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

szybki przepis na pyszne ciasto morelowe

Ciasto morelowe

Składniki:

Ciasto morelowe

 

  • 1 łyżeczka masła lub oleju do smarowania formy
  • 1 puszka moreli w sosie własnym 800 gram
  • 150 ml śmietany
  • 100 gram mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3-4 krople esencji waniliowej
  • 2-3 łyżki likieru morelowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto morelowe
Z puszki z morelami odcisnęłam sok który wymieszałam z tłustą śmietanką.. Produkty pszenne tj mąkę,cukier dokładnie wymieszałam dodając jajka oraz esencję waniliową,stopniowo dolewając sok morelowy ze śmietanką.Szybko ugniotłam ciasto na jednolitą gładką konsystencję. Masłem posmarowałam okrągłą blachę o wymiarach 25-30 cm,ułożyłam w niej morele brzuszkami do góry.Następnie ich wierzchnią warstwę okryłam przygotowanym ciastem.Piekłam 25 minut w 200 s.c . Gotowe ciasto po ostygnięciu skropiłam likierem morelowym.

Tagi:

sosy