mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ciasto na bazie jogurtu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z budyniowym kremem.

Ciasto na bazie jogurtu

Składniki:

Ciasto na bazie jogurtu

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki białego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto na bazie jogurtu
Na początku przygotować ciasto.W tym celu należy białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Do żółtek dodać jogurt naturalny, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, ubite białka, biały cukier i wszystko dokładnie zmiksować na gładką,jednolitą masę. Następnie do masy wlać olej i mąkę pszenną. Dokładnie zmiksować. Formę do pieczenia wysmarować margaryną,osypać bułką tartą i wylać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto ok.40 minut.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Następnie przygotować kremową masę.W tym celu budyń czekoladowy ugotować na mleku.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z kakao.Dodać zimny budyń. Dokładnie zmiksować.
Ostudzone ciasto przekroić na pół.Przełożyć masą budyniową i przykryć drugą połówką ciasta. Wierzch ciasta również posmarować masą.
Ciasto można udekorować owocami czy migdałami.Przechowywać w lodówce.Smacznego.