Sposób przygotowania:
Ciasto na coli z masą agrestową i pierniczkami
WYKONANIE: Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło stopić i przestudzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).
CIASTO: Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier i sól, wymieszać. Do przestudzonego masła dodać jajka, mleko i coca colę, wymieszać. Składniki płynne dodać do składników sypkich, wymieszać trzepaczką, aby się połączyły. Ciasto przelać do blaszki, piec 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.
MASA AGRESTOWA: Zagotować litr wody, na wrzątek wlać rozrobiony w szklance wody budyń, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilkę. Odstawić z palnika, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić. Masło ubić z cukrem pudrem, a następnie z dodawanym po łyżce budyniem. NASTĘPNIE: Połową masy przełożyć blaty ciasta, pozostałą masę wylać na wierzch. Pierniczki pokroić w kosteczkę i rozsypać po wierzchu. Czekoladę połamać w kawałeczki, dodać kremówkę i stopić w kąpieli wodnej, wylać na pierniczki tworząc esy-floresy. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin.
***Przepis źródłowy na blogu http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/
CIASTO: Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier i sól, wymieszać. Do przestudzonego masła dodać jajka, mleko i coca colę, wymieszać. Składniki płynne dodać do składników sypkich, wymieszać trzepaczką, aby się połączyły. Ciasto przelać do blaszki, piec 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.
MASA AGRESTOWA: Zagotować litr wody, na wrzątek wlać rozrobiony w szklance wody budyń, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilkę. Odstawić z palnika, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić. Masło ubić z cukrem pudrem, a następnie z dodawanym po łyżce budyniem. NASTĘPNIE: Połową masy przełożyć blaty ciasta, pozostałą masę wylać na wierzch. Pierniczki pokroić w kosteczkę i rozsypać po wierzchu. Czekoladę połamać w kawałeczki, dodać kremówkę i stopić w kąpieli wodnej, wylać na pierniczki tworząc esy-floresy. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin.
***Przepis źródłowy na blogu http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/
zewa
A ciacho bardzo apetyczne :)
edytaha
Dziękuję w imieniu Mamy :)
zbysiowa
edytaha
Dziękuję i smacznego :)
monikaT83
A ciasto mmmm aż ślinka leci:)
edytaha
Dziękuję Monisiu, było pyszne :)
monikaT83
edytaha
Bardzo miła jesteś Monisiu :D
2milutka
edytaha
Dziękuję Agatko :)
Mniam1
edytaha
Ależ bardzo proszę :)