szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Zebra na oleju i coli z polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto i nie tak trudne jak mi się kiedyś wydawało.

Zebra na oleju i coli z polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zebra na oleju i coli z polewą

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 coca-coli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • Na polewę:
  • 70 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyzki wody
  • Tłuszcz i bułka tarta do wysypania tortownicy

Sposób przygotowania:

Zebra na oleju i coli z polewą
Żółtka odzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier wymieszamy z cukrem wanilinowym i dalej miksujemy. Do błyszczącej piany dodajemy żółtka, cały czas miksując. Z mąki odsypujemy dwie łyżki a resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do piany dodajemy na przemian porcję mąki, oleju i coca-coli do wykorzystania całości składników. Masę dzielimy na dwie części do jendej dodajemy odłożone dwie łyżki maki, a do drugiej kakao wymieszane z cynamonem. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i na środek wylewamy dwie łyżki jasnego ciasta. Na nie dwie łyzki ciasta ciemnego i tak naprzemiennie aż do wykorzystania całego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 55 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem. W małym rondelku roztapiamy masło, nastepnie dodajemy do niego kakao, cukier i wodę. Polewę mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną polewą polewamy ostudzone ciasto.
Zebra na oleju i coli z polewą
Zaczynamy od oddzielenia żóltek od białek i ubicia piany a nastepnie dodaniu do piany cukru i zoltek
Zebra na oleju i coli z polewą
Dodajemy stopniowo i naprzemiennie mąkę olej i cole
Zebra na oleju i coli z polewą
Gotową masę dzielimy na dwie częsci do jednej dosypujemy mąki a do drugiej kakao
Zebra na oleju i coli z polewą
Tak wyglądalo ciasto tuż przed włożeniem do piekarnika

Tagi:

jajko tarta jajka