Sposób przygotowania:
Zebra na oleju i coli z polewą
Żółtka odzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier wymieszamy z cukrem wanilinowym i dalej miksujemy. Do błyszczącej piany dodajemy żółtka, cały czas miksując. Z mąki odsypujemy dwie łyżki a resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do piany dodajemy na przemian porcję mąki, oleju i coca-coli do wykorzystania całości składników. Masę dzielimy na dwie części do jendej dodajemy odłożone dwie łyżki maki, a do drugiej kakao wymieszane z cynamonem. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i na środek wylewamy dwie łyżki jasnego ciasta. Na nie dwie łyzki ciasta ciemnego i tak naprzemiennie aż do wykorzystania całego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 55 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem. W małym rondelku roztapiamy masło, nastepnie dodajemy do niego kakao, cukier i wodę. Polewę mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną polewą polewamy ostudzone ciasto.