mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ciasto na specjalne okazje

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i świetnie wyglądające ciasto.

Ciasto na specjalne okazje

Składniki:

Ciasto na specjalne okazje

 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka czarnej herbaty,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 łyżki cukru białego,
  • 1/2 kostki masła roślinnego,
  • 2 duże opakowania herbatników,
  • 1 kostka masła roślinnego,
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru białego,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 kieliszek czystej wódki,
  • 1 szklanka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Ciasto na specjalne okazje
Na początku żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną a także proszek do pieczenia.Składniki wymieszać. Dodawać po łyżce piany z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec ciasto 35 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Następnie przygotować krem. Mleko skondensowane włożyć do garnka, zalać wodą całą puszkę i gotować przez około 2 godziny. Następnie wyjąć i wystudzić. Następnie miękkie masło zmiksować na puszystą masę i ciągle miksując dodawać mleko skondensowane. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto.Masę przykryć herbatnikami namaczanymi w herbacie wymieszanej z wódką. Na koniec z 1/2 kostki masła, cukru i kakao przygotować polewę. Przygotowaną polewą polać herbatniki.Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.Smacznego.

Tagi:

jajko jajka