gutka94

gutka94

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

Ciasto na zimno na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to lekkie ciasto, w sam raz na lato.

Ciasto na zimno na biszkopcie

Składniki:

Ciasto na zimno na biszkopcie

 

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 l śmietany kremówki
  • 4 galaretki jasne
  • 2 galaretki zielone
  • 2 galaretki czerwone
  • pokrojone orzechy
  • rodzynki
  • brzoskwinie
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto na zimno na biszkopcie
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 170 stopni około 30 minut. Masa: Ubić 1/2l śmietany z cukrem. Dwie jasne galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Tężejące galaretki dodać do ubitej śmietany i wymieszać. Wylać na biszkopt włożony do formy, posypać orzechami, rodzynkami i zalać 2 galaretkami zielonymi. Ubić 1/2 l śmietany z cukrem. Dodać 2 jasne galaretki (jak wyżej). Nałożyć pokrojone brzoskwinie i zalać 2 galaretkami czerwonymi. Pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Smacznego!