Renata k

Renata k

Szef Kuchni
[Przepisów: 29]

Ciasto na zimno Renaty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i szybkie wykonanie

Ciasto na zimno Renaty

Składniki:

Ciasto na zimno Renaty

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 4 galaretki jasne
  • 2 galaretki zielone
  • pokrojone orzechy
  • rodzynki
  • brzoskwinie
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Ciasto na zimno Renaty
Biszkopt:Białka ubijamy białka na sztywno dodając cukier i żółtka.Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy.Ciasto wylewamy do blachy i pieczemy w temperaturze 160-180^C około 30-40 minut. Masa: do naczynia wlewamy po 1 szklance śmietany i mleka ubijamy do smaku dodajemy cukier.2 galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody .Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy.Tak przyrządzoną mieszankę wylewamy na ostudzony biszkopt i posypujemy pokrojonymi orzechami,rodzynkami i zalewamy 2 galaretkami w kolorze zielonym.Ubijamy pozostałe mleko i śmietanę i dodajemy dwie jasne galaretki jak wyżej.Potem nakładamy owoce brzoskwinie i truskawki to wszystko zalewamy 2 galaretkami w kolorze czerwonym.Wszystko wstawiamy do lodówki aż całość stężeje