Sposób przygotowania:
Ciasto na zimno z czarną porzeczka
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.Cały czas miksując dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Wymieszaną mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do wysmarowanej formy i wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika pieczemy aż osiągnie złoty kolor i po włożeniu w nie patyczka nie będzie mokry. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, przestudzić. Porzeczki wrzucić do rondelka wsypać cukier i lekko wymieszać pozostawić aż porzeczki puszczą sok. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i wystudzić. Śmietankę ubić, dodać żelatynę i wymieszać następnie dodać galaretkę i ponownie wymieszać. Na koniec dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Masę wlać na wcześniej przygotowany i wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężałą.