paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto na zimno z czarną porzeczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne ciasto z porzeczkami na zimno

Ciasto na zimno z czarną porzeczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na zimno z czarną porzeczka

 

  • ciasto:
  • 3 sztuki jajka
  • 1/2 szklanki cukier
  • 3/4 szklanki mąka
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • Krem:
  • 35 dag Porzeczki czarne
  • 400 ml śmietana 30 %
  • 1 szklanka cukier
  • 1 sztuka galaretka truskawkowa
  • 2 łyżeczki żelatyna

Sposób przygotowania:

Ciasto na zimno z czarną porzeczka
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.Cały czas miksując dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Wymieszaną mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do wysmarowanej formy i wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika pieczemy aż osiągnie złoty kolor i po włożeniu w nie patyczka nie będzie mokry. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, przestudzić. Porzeczki wrzucić do rondelka wsypać cukier i lekko wymieszać pozostawić aż porzeczki puszczą sok. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i wystudzić. Śmietankę ubić, dodać żelatynę i wymieszać następnie dodać galaretkę i ponownie wymieszać. Na koniec dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Masę wlać na wcześniej przygotowany i wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężałą.
Ciasto na zimno z czarną porzeczka
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.Cały czas miksując dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Wymieszaną mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto na zimno z czarną porzeczka
Porzeczki wrzucić do rondelka wsypać cukier i lekko wymieszać pozostawić aż porzeczki puszczą sok.
Ciasto na zimno z czarną porzeczka
Śmietankę ubić, dodać żelatynę i wymieszać następnie dodać galaretkę i ponownie wymieszać.
Ciasto na zimno z czarną porzeczka
Masę wlać na wcześniej przygotowany i wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężałą.