joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Ciasto Napoleonek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Królewskie ciasto..........

Ciasto Napoleonek

Składniki:

Ciasto Napoleonek

 

 

  • Ciasto podstawowe
  • 20 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1 małe jajko
  • woda- tyle, ile przyjmie ciasto

 

  • Masa
  • 3 żółtka
  • 0,4 l mleka
  • 3 łyżki krupczatki
  • 25 dag margaryny dobrej jakości
  • op. cukru waniliowego
  • 30 dag cukru
  • rum lub aromat rumowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Napoleonek
Ciasto maślane Posiekać nożem składniki. Ciasto podstawowe wyrobić luźne , podobnie jak na pierogi. Ciasto podstawowe rozwałkować nadając kształt koła . Zostawić grubszy środek, rozłożyć ciasto maślane, rozwałkować w prostokąt. Złożyć ciasto w kopertę. Lekko rozwałkować, złożyć na 3 części. Dać do lodówki na 20 minut. Te czynności powtórzyć 3 razy. Ostatni raz rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w gorącym piekarniku pk 20 minut. Masa Żółtka rozmieszć z mlekiem, cukrem waniliowym na ogniu. Podgrzewać, aż zgęstnieje i będzie wrzało. Masę wystudzić. Zimny budyń rozetrzeć z cukrem, połączyć z miękką margaryną i alkoholem.Ostudzony polacek smarować masą, nałożyć drugi. Gotowy placek chłodzić w lodówce.