Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto nutka jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Egzotyczne, pyszne, szybkie do zrobienia ciasto bez pieczenia, szybkie wykonanie, przekładane masą budyniową oraz jabłkami.

Ciasto nutka jabłkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto nutka jabłkowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto nutka jabłkowa

Przygotowanie jabłek

Ciasto nutka Jabłkowa
Obieranie oraz gotowanie jabłek do miękkości.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 5 minut.

Przygotowanie galaretek

Ciasto nutka Jabłkowa
Galaretki łączymy z jabłkami

Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i wlewamy do jabłek, 2 minuty gotujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

gotowanie budyniu

Ciasto nutka Jabłkowa
mleko oraz budyń

Dwie szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy dwa budynie i sześć łyżek cukru i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy aż budyń zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia.

miksowanie margaryny

Ciasto nutka Jabłkowa
robienie masy budyniowej

Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.

układanie ciastek

Ciasto nutka Jabłkowa
ciastka

Na dnie formy 24 cm x 24 cm układamy namoczone w mleku herbatniki.

wykładanie masy

Ciasto nutka Jabłkowa
masa

Na ciastka wykładamy połowę masy budyniowej.

ponowne układnie ciastek

Ciasto nutka Jabłkowa
ciastka

Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.

układanie galaretki z jabłkami

Ciasto nutka Jabłkowa
galaretka

Następnie wylewamy galaretki z jabłkami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.

posypywanie orzeszkami

Ciasto nutka Jabłkowa
czekolada i orzechy

Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą masę budyniową i posypujemy drobno pokruszonymi orzechami zmieszanym z startą na tarce czekoladą.

ETAP 10:

Ciasto nutka Jabłkowa

Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Smacznego.