Sposób przygotowania:
Oczy carycy
Ciasto jasne: Białka ubijam na sztywno,dodaję pod konie ubijania cukier,wsypuję mąkę wlewam olej ocet i mieszam delikatnie do połączenia.Wylewam tak przygotowane ciasto do wyłożonej papierem blaszki o wym 39/24cm. Ciasto ciemne: Żółtka ubijam z całymi jajkami oraz cukrem na puszystą prawie białą masę ,dodaję mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao,wlewam olej,mieszam.Wylewam masę na jasne ciasto delikatnie mieszam wykałaczką aby ciasta się przemieszały i utworzyły zygzagi.Wkładam do piekarnika i piekę 35 minut w temp 180*c.po upieczeniu studze przy uchylonych drzwiczkach aż do całkowietgo wystudzenia. Krem: Z 1/2 litra mleka odlewam 3/4 szklanki resztę zagotowuję z cukrami,w reszcie rozrabiam proszek budyniowy wlewam do gotującego sie mleka i gotuję budyń.Zostawiam do wystudzenia. Masło ucieram na puch dodaję po łyżce zimnego budyniu i ucieram krem. Galaretki rozpuszczam w 1/2 litra wrzątku i odstawiam do stężenia. Polewa: Do rondelka włożyc margarynę wsypać cukier ,dodać ciemne kakao ,podlać dwoma łyżkami zimnej wody i gotowac na wolniutkim ogniu cały czas mieszając aż masa czekoladowa zacznie gęstnieć i woda wyparuje. Zdjąć z ognia przestudzic chwilkę ,dodać żółtko i mikserem ubić na jednolitą masę.Przełożenie: Zimne ciasto kroję wzdłuż na połowę nakładam połowę kremu,układam biszkopty nasączone do połowy w zimnym naparze z kawy między biszkopty wlewam mocno tężejącą galaretkę i wykładam resztę kremu.Przykrywam drugim ciastem i polewam przygotowaną polewą.Posypuję prażonymi płatkami migdałowymi lub dowolną posypką.Odstawiam ciasto w zimne miejsce do stężenia.
jaNina