Sposób przygotowania:
Ciasto Opera
Przygotowanie ciasta: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, miksujemy. Ciasto wylewamy na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie kroimy na 5 równych prostokątów. Przygotowujemy masę czekoladową: 1 szklankę śmietany doprowadzamy do wrzenia, następnie do śmietany wrzucamy 3 tabliczki połamanej na mniejsze kawałki czekolady. Całość gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając do momentu, aż powstanie gładki, gęsty krem. Masa jasna: drugą szklankę schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie do masy śmietanowej dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, ostrożnie miksujemy na najniższych obrotach przez chwilę. Przełożenie ciasta: prostokąty ciasta przekładamy kolejno: masą czekoladową, masłem orzechowym, masą kajmakową oraz masą jasną. Wszystkie warstwy ciasta lekko dociskamy do siebie i wyrównujemy nożem brzegi ciasta. Przygotowujemy polewę: ostatnią szklankę śmietany doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pozostałą czekoladę. Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch i boki ciasta.