Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe
Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki na ciasto. Całość dokładnie zagnieść. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 50°C, pozostawić do wyrośnięcia tak długo, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Orzechy, żółtka, mleko, bułkę tartą, aromat waniliowy, cukier, rodzynki (wcześniej umyte i osączone) miksować przez 1 minutę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy orzechowej, wymieszać łyżką. Wyrośnięte ciasto wyjąć z piekarnika, ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wym. 45 x 28 cm. Nadzienie orzechowe rozsmarować na cieście. Ciasto zwinąć jak roladę, zlepiając końce. Tortownicę o średnicy 26-27 cm posmarować tłuszczem. Roladę umieścić w tortownicy w formie zwiniętego ślimaka. Ciasto posmarować zagęszczonym mlekiem, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać drewnianym patyczkiem. Piec 50-55 min. na najniższym poziomie piekarnika. Piekarnik gazowy: temp. 180°C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180°C (powinien być podgrzany) Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Rada Kuchni Dr. Oetkera: Ciasto drożdżowe wyrośnie szybciej, jeżeli zostanie umieszczone w dużej plastikowej misce ze szczelną pokrywką, wstawionej do gorącej kąpieli wodnej. Zamiast pokrywki można użyć wilgotnej ściereczki.
pusieczek2@wp.pl
alka6543