Ciasto orzechowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne ciasto na każdą okazję

Ciasto orzechowe

Składniki:

Ciasto orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe
Orzechy rozsypujemy na blaszce w jednej warstwie. Blachę wsuwamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Pieczmy przez kilka minut aż skórka zbrązowieje tylko trzeba uważać żeby się nie przypaliły bo ciasto będzie gorzkie!
Orzechy zawijamy w ściereczkę pocieramy i czekamy aż skórka zejdzie, mielimy w młynku lub drobniutko siekamy. Do miseczki wbijamy jajka, ucieramy mikserem, dodając masło (stopniowo) , cukier, skórkę cytrynową (startą) proszek do pieczenia oraz mąką (przesianą) Na koniec wsypujemy rozdrobnione orzechy, wlewamy oliwę i mleko, mieszamy aż powstanie jednolite ciasto o gumowej konsystencji. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką (żeby ciasto nie przywarło) Napełniamy ciastem i pieczemy ok. 45-50 min. Gdy ciasto wystygnie kroimy i gotowe. Ciasto pyszne gorąco polecam:)