Sposób przygotowania:
Ciasto z masą orzechową i galaretkąciasto
Oddzielamy białka od żółtek,,
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i żółtka.
Dalej już działamy ręcznie- dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką.
pieczenie
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym (góra/dół) do 175 st przez 25-30 minut do suchego patyczka.
Upieczone studzimy, ponczujemy.
masa
Masa orzechowa
Orzechy mielimy i zalewamy gorącym mlekiem- mieszamy aż powstanie papka i odkładamy do ostudzenia.
Masło spulchniamy, następnie dodajemy cukier- ucieramy dokładnie.
Na końcu dodajemy po łyżce orzechów i syrop herbaciany ( alkohol) i ponownie ucieramy.
Masę wykładamy na wystudzony biszkopt.
wykończenie ciasta
Brzoskwinie odcedzamy na durszlaku.\Układamy w trzech rzędach na masie
Galaretkę rozpuszczamy w 900ml gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia i gdy zaczyna sie ścinać wylewamy na ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na noc do lodówki.