Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto orzechowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dziś ciasto z samych białek, z orzechami włoskimi, kremem bananowym i z dodatkiem gruszek zalanych galaretką.

Ciasto orzechowo-bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto orzechowo-bananowe

 

 

  • Krem bananowy
  • 3 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • �� szklanki wody (gorącej)
  • 1½ łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki

 

  • 1 galaretka gruszkowa
  • 1 gruszka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo-bananowe
Galaretkę gruszkowa przygotować wg przepisu na opakowaniu, schłodzić. Orzechy pokroić lub zmielić. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Kolejno delikatnie już mieszając dodać obie mąki i orzechy. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni, przez ok.30 min (aż beza wysuszy się a patyczek pozostanie suchy). Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Banany rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Kiedy żelatyna zacznie tężeć ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, kolejno dodać żelatynę, a na koniec mus z bananów. Uzyskany krem nałożyć na ciasto orzechowe i dać do lodówki aby całość stężała. Na krem ułożyć kawałki pokrojonej gruszki i zalać tężejącą galaretką, włożyć ponownie do lodówki.
Ciasto orzechowo-bananowe
Etap 1 Na małą tortownicę wylać cisto orzechowe.
Ciasto orzechowo-bananowe
Etap 2 Banany rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny.
Ciasto orzechowo-bananowe
Etap 3 Ubitą kremówkę połączyć z żelatyną i bananami.
Ciasto orzechowo-bananowe
Etap 4 Upieczone ciasto orzechowe wystudzić.

Tagi:

ciasto