Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto orzechowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: Å‚atwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dziś ciasto z samych białek, z orzechami włoskimi, kremem bananowym i z dodatkiem gruszek zalanych galaretką.

Ciasto orzechowo-bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto orzechowo-bananowe

 

 

  • Krem bananowy
  • 3 banany
  • sok z poÅ‚owy cytryny
  • 2 Å‚yżeczki żelatyny
  • …“ szklanki wody (gorÄ…cej)
  • 1½ Å‚yżki cukru pudru
  • 250 ml Å›mietanki kremówki

 

  • 1 galaretka gruszkowa
  • 1 gruszka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo-bananowe
GalaretkÄ™ gruszkowa przygotować wg przepisu na opakowaniu, schÅ‚odzić. Orzechy pokroić lub zmielić. BiaÅ‚ka ubić ze szczyptÄ… soli i cukrem na sztywnÄ… pianÄ™. Kolejno delikatnie już mieszajÄ…c dodać obie mÄ…ki i orzechy. MaÅ‚Ä… tortownicÄ™ wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni, przez ok.30 min (aż beza wysuszy siÄ™ a patyczek pozostanie suchy). Ostudzić. Å»elatynÄ™ rozpuÅ›cić w gorÄ…cej wodzie, ostudzić. Banany rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Kiedy żelatyna zacznie tężeć ubić schÅ‚odzonÄ… Å›mietanÄ™ kremówkÄ™ z cukrem pudrem, kolejno dodać żelatynÄ™, a na koniec mus z bananów. Uzyskany krem naÅ‚ożyć na ciasto orzechowe i dać do lodówki aby caÅ‚ość stężaÅ‚a. Na krem uÅ‚ożyć kawaÅ‚ki pokrojonej gruszki i zalać tężejÄ…cÄ… galaretkÄ…, wÅ‚ożyć ponownie do lodówki.
Ciasto orzechowo-bananowe
Etap 1 Na małą tortownicę wylać cisto orzechowe.
Ciasto orzechowo-bananowe
Etap 2 Banany rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny.
Ciasto orzechowo-bananowe
Etap 3 Ubitą kremówkę połączyć z żelatyną i bananami.
Ciasto orzechowo-bananowe
Etap 4 Upieczone ciasto orzechowe wystudzić.

Tagi:

ciasto