Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowo-bananowe
GalaretkÄ™ gruszkowa przygotować wg przepisu na opakowaniu, schÅ‚odzić. Orzechy pokroić lub zmielić. BiaÅ‚ka ubić ze szczyptÄ… soli i cukrem na sztywnÄ… pianÄ™. Kolejno delikatnie już mieszajÄ…c dodać obie mÄ…ki i orzechy. MaÅ‚Ä… tortownicÄ™ wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni, przez ok.30 min (aż beza wysuszy siÄ™ a patyczek pozostanie suchy). Ostudzić. Å»elatynÄ™ rozpuÅ›cić w gorÄ…cej wodzie, ostudzić. Banany rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Kiedy żelatyna zacznie tężeć ubić schÅ‚odzonÄ… Å›mietanÄ™ kremówkÄ™ z cukrem pudrem, kolejno dodać żelatynÄ™, a na koniec mus z bananów. Uzyskany krem naÅ‚ożyć na ciasto orzechowe i dać do lodówki aby caÅ‚ość stężaÅ‚a. Na krem uÅ‚ożyć kawaÅ‚ki pokrojonej gruszki i zalać tężejÄ…cÄ… galaretkÄ…, wÅ‚ożyć ponownie do lodówki.