Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowo-bananowe
Galaretkę gruszkowa przygotować wg przepisu na opakowaniu, schłodzić. Orzechy pokroić lub zmielić. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Kolejno delikatnie już mieszając dodać obie mąki i orzechy. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni, przez ok.30 min (aż beza wysuszy się a patyczek pozostanie suchy). Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Banany rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Kiedy żelatyna zacznie tężeć ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, kolejno dodać żelatynę, a na koniec mus z bananów. Uzyskany krem nałożyć na ciasto orzechowe i dać do lodówki aby całość stężała. Na krem ułożyć kawałki pokrojonej gruszki i zalać tężejącą galaretką, włożyć ponownie do lodówki.



