Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ciasto orzechowo - delicjowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

smaczne i wbrew pozorom proste ciasto.

Ciasto orzechowo - delicjowe

Składniki:

Ciasto orzechowo - delicjowe

 

  • Ciasto:
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 20 dag cukru
  • 20 dag orzechów laskowych
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag kokosu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia.

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 duże opakowanie delicji
  • 2 galaretki rubinowe
  • łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • wódka
  • puszka brzoskwin,

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo - delicjowe
Orzechy bardzo drobno siekam, dodajemy do nich rodzynki, kokos, proszek do pieczenia oraz mąkę - mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przebijamy je cukrem cały czas miksując, następnie stopniowo dodajemy po 1 zóltku miksując na wolnych obrotach. Następnie wsypujemy wymieszane wczesniej bakalie i mieszamy drewnianą blaszką. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy na 2 blaszkach w temp 180* przez 30-35 minut.

Wszystkie składniki na krem (oprócz masła) łączymy ze sobą, dodając ponadto cały sok spod brzoskwin - gotujemy gęsty budyń ciągle mieszając by sie nie przypalił.Wystudzony budyń miksujemy z miękkim masłem.

kawe zalewamy 0,5 szklanki wrzątku, następnie wlewamy 0,5 szkalnki wody i w tym namaczamy delicje. Na 1 upieczone ciasto wykładamy 1/3 kremu, na to namoczone delicje, ponownie 1/3 część kremu i przykrywamy 2 ciastem. Na wierzchu rozprowadzamy pozostały krem. Brzoskwinie kroimy w kostkę i układamy na cieście. Zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3szkl wody

Tagi:

kawa ciasto