Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ciasto orzechowo – powidłowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo smaczne ciacho - połączenie kilku różnych przepisów

Ciasto orzechowo – powidłowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto orzechowo – powidłowe

 

  • Ciasto:

 

 

  • Krem:

 

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 słoik powideł
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo – powidłowe
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, margaryne i żółtka zagniatamy na jednolite ciasto – dzielimy je na dwie częsci i rozwałkowane układamy do dwóch blaszek. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie oba ciasta smarujemy powidłami (po pół sloiczka na każde). Białka ubijamy na sztywną piane i równomiernie rozkładamy na powidłach – posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Każde ciasto pieczemy ok 18 minut w temp 180-190*. W pół szklance mleka rozrabiamy budynie, reszta mleka gotujemy razem z cukrem waniliowym, a następnie robimy gesty budyń – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z masłem, margaryną i cukrem pudrem. Gotowy krem układamy na 1 z upieczonych ciast, przykrywamy drugim i na koniec polewamy przygotowaną polewą.
Ciasto orzechowo – powidłowe
tak sie prezentuje ciasto w całości
Ciasto orzechowo – powidłowe
sposób układania mas do pieczenia
Ciasto orzechowo – powidłowe
do wykonania polączyłam 2 różne przepisy
Ciasto orzechowo – powidłowe
ciasto powinno troche namoknąć