Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ciasto pawie oczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne ciasto, efektownie wygląda z ciemnymi plamami. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a następnego dnia przygotować krem i dokończyć ciasto.

Ciasto pawie oczka

Składniki:

Ciasto pawie oczka

ciasto

składniki kremu

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 dag masła

posypka

  • 1 gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Ciasto pawie oczka

Przygotowanie ciasta

ciasto Pawie oczka
kole z ciasta kakaowego wielkości orzecha włoskiego

Z podanych składników oprócz kakao zagnieść ciasto. Podzielić na 2 połowy. Do jednej części dodać kakao i razem jeszcze wyrobić. Z ciemnego ciasta zrobić kule wielkości orzecha włoskiego. Jasnym ciastem wylepić dno blaszki i upiec na zloty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciemne kule rozłożyć i również upiec.

Przygotowanie kremu

ciasto Pawie oczka
do sporządzenia kremu można użyć masła roślinnego

Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić. Miękkie masło rozdrobnić, porcjami dodawać budyń i miksować.

Złożenie gotowego ciasta

ciasto Pawie oczka
Ciasto na tym etapie już jest gotowe do jedzenia

Na jasne ciasto nałożyć masę budyniową. W masie rozłożyć upieczone kuleczki. wyrównać wierzch ciasta.

Wykończenie ciasta

ciasto Pawie oczka
Ciasto powinno się przygotować przynajmniej godzinę przed spożyciem

Czekoladę zetrzeć na tarce. Posypać wierzch ciasta