WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Czekoladowe ciasto piernikowe z polewą czekoladową, wilgotne w środku, szybkie do zrobienia i upieczenia.

Ciasto piernikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto piernikowe

 

  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 50g margaryny
  • 125g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 20g przyprawy do piernika
  • 0,5szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe

ETAP 1:

Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić. Jajko ubić z cukrem na puszysty krem. Dolać mleko i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek z mlekiem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i miód i wymieszać.

Na koniec dolać roztopioną margarynę i jeszcze raz wymieszać. Przelać do foremki keksówki i piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu wystudzić i oblać polewą przygotowaną z roztopionej czekolady z masłem.

Ciasto piernikowe
ciasto piernikowe oblane mleczną czekoladą
Ciasto piernikowe
Ciasto piernikowe po upieczeniu i wyjęciu z piekarnikayjec
Ciasto piernikowe
Ciasto piernikowe przelane do silikonowej foremki
Ciasto piernikowe
Mąka wymieszana z kakao i proszkiem do pieczenia