Sposób przygotowania:
Ciasto piernikowe
Jabłka najlepiej soczyste obrać i pokroić w dość grubą kostkę dodać do nich cukier i odstawić na 2-3 godziny nich jabłka puszczą sok. Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz korzennymi przyprawami. Kiedy jabłka puszczą sok wymieszać je z jajkami, następnie dodać orzechy wymieszaną mąkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać ma powstać z tego bardzo gęste ciasto. Niezbyt duża prostokątną formę wysmarować tłuszczem i na całej powierzchni rozciągnąć ciasto. Piec około 45 min w temp. 180st. Po upieczeniu przekroić na dwa placki i przełożyć grubą warstwą powideł, dodatkowo ciasto pociąć na porcje i każdą osobno polać rozpuszczoną polewą czekoladową wymieszaną z rumem, Porcje ciasta dowolnie ozdobić i odstawić ciasto na kilka godzin, aby ciasto nabrało wilgoci.