iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto jest efektem finalnym po kombinowaniu z przepisem który leżał u mnie już dosyć długo po wprowadzonych zmianach jest pyszny.

Ciasto piernikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto piernikowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe
Jabłka najlepiej soczyste obrać i pokroić w dość grubą kostkę dodać do nich cukier i odstawić na 2-3 godziny nich jabłka puszczą sok. Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz korzennymi przyprawami. Kiedy jabłka puszczą sok wymieszać je z jajkami, następnie dodać orzechy wymieszaną mąkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać ma powstać z tego bardzo gęste ciasto. Niezbyt duża prostokątną formę wysmarować tłuszczem i na całej powierzchni rozciągnąć ciasto. Piec około 45 min w temp. 180st. Po upieczeniu przekroić na dwa placki i przełożyć grubą warstwą powideł, dodatkowo ciasto pociąć na porcje i każdą osobno polać rozpuszczoną polewą czekoladową wymieszaną z rumem, Porcje ciasta dowolnie ozdobić i odstawić ciasto na kilka godzin, aby ciasto nabrało wilgoci.
Ciasto piernikowe
jabłka wymieszać z cukrem i odstawić
Ciasto piernikowe
gęste ciasto rozciągnąć w formie do pieczenia
Ciasto piernikowe
po upieczeniu przełożyć powidłami śliwkowymi
Ciasto piernikowe
przed polaniem polewą pociąć na małe porcje