2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Ciasto piernikowe z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Prosta propozycja świątecznego ciasta piernikowo-czekoladowego z dodatkiem ulubionego dżemu, jest łatwe w przygotowaniu, nie ciężkie jak większość pierników, skuszą się na nie nawet dzieci.Polecam na świąteczny stół.

Ciasto piernikowe z dżemem

Składniki:

Ciasto piernikowe z dżemem

 

  • 2 szklanki mąki pszennej (czubate)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 słoiczek ulubionego dżemu u mnie truskawkowy
  • zielony lukier do polania
  • srebrne perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe z dżemem

ETAP 1:

Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Mąkę pszenną mieszam z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka wbijam do miski wsypuję cukier, ucieram na puszystą masę, wlewam cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodaję przesiane składniki suche, delikatnie mieszam tak aby nie zrobiły się grudki.

Do masy dodaję płynną czekoladę oraz stopniowo wlewam olej.
Gotowe ciasto wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm.
Piekę około 45 minut.

Całkiem zimne ciasto przecinam wzdłuż dwa razy smaruję każdy blat cieniutko dżemem, wierzch polewam zielonym lukrem, dekoruję perełkami.