monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Ciasto piernikowe z dżemem dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jest to ciasto z mojego dzieciństwa którego zapach wypełniał cały dom.

Ciasto piernikowe z dżemem dyniowym

Składniki:

Ciasto piernikowe z dżemem dyniowym

 

  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka dżemu
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ kostki margaryny
  • na czubek łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe z dżemem dyniowym
Margarynę rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Do dużej miski wbijamy jajo ,wlewamy mleko ,wsypujemy cukier ,kakao ,przesiewamy mąkę wymieszaną z sodą ,cynamon. Dodajemy dżem. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dalej miksując wlewamy cienką strużką ,wystudzoną margarynę ,chwile miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy (u mnie kek sówka). Pieczemy 45 min w 180 C . Upieczone i wystudzone ciasto ,przekrawamy na pół i przekładamy dżemem dyniowym .Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową .

Tagi:

dynia