Sposób przygotowania:
Ptysiowa piramida
Zagotować szklankę wody,roztopić w niej tłuszcz,dodać szczyptę soli.Stopniowo wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania gęstej konsystencji.Przełożyć gęstą masę do miski.Wbić kolejno jajka, stale mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.Napełnić ciastem szprycę do dekoracjo tortu z końcówką w kształcie gwiazdki.Przykryć pergaminem blachę,wyciskać porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego.Ciasteczka powinny leżeć od siebie w odległości 5 cm.Wstawić blachę do dobrze nagrzanego piekarnika.Piec ptysie przez 15 minut w temp.około 200`C.Gotowe ciastka(jeszcze gorące) przekroić wzdłuż na połowy.Odłożyć do wystygnięcia.Opłukać świeże maliny,dobrze osączyć na sitku.Ubić śmietanę wsypując stopniowo cukier i dodać rdzeń wanilii.Napełnić śmietaną szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki.Wycisnąć porcje waniliowej śmietany na dolne części upieczonych ptysiów.Delikatnie przykryć górną warstwą.Ułożyć w formie piramidki na płaskim naczyniu(najlepiej paterze).Roztopić w rondelku czekoladę,przelać do foliowego woreczka.Odciąć rożek.Udekorować ptysie malinami,pistacjami(lub migdałami) oraz paseczkami płynnej czekolady.