sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Ciasto piwosza z bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasto pieczone na jasnym piwie z dodatkiem przyprawy korzennej. Jest delikatne i aromatyczne. Nawet w połączeniu z bitą śmietaną nie jest za słodkie.

Ciasto piwosza z bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto piwosza z bitą śmietaną

 

  • 500 ml jasnego piwa
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 100 g masła
  • 2 szkl mąki
  • 1 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • śmietana 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto piwosza z bitą śmietaną
Piwo przelewamy do rondelka, dodajemy masło oraz kakao i gotujemy na średnim ogniu. Dosypujemy cukier i podgrzewamy całość do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy przyprawę korzenną. Odstawiamy do wystygnięcia. W jednej misce przesiewamy mąkę z sodą i solą. Do drugiej wbijamy dwa jajka, miksujemy dolewając piwną mieszankę. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm. Możemy użyć też większej , wtedy ciasto nie będzie bardzo wysokie. Pieczemy w 170 stopniach około 45 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy większą częścią bitej śmietany. Resztę wykładamy na wierzch i dekorujemy malinami. Możemy pod śmietanę położyć kwaśny dżem lub powidła.