Sposób przygotowania:
Ciasto piwosza z bitą śmietaną
Piwo przelewamy do rondelka, dodajemy masło oraz kakao i gotujemy na średnim ogniu. Dosypujemy cukier i podgrzewamy całość do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy przyprawę korzenną. Odstawiamy do wystygnięcia. W jednej misce przesiewamy mąkę z sodą i solą. Do drugiej wbijamy dwa jajka, miksujemy dolewając piwną mieszankę. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm. Możemy użyć też większej , wtedy ciasto nie będzie bardzo wysokie. Pieczemy w 170 stopniach około 45 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy większą częścią bitej śmietany. Resztę wykładamy na wierzch i dekorujemy malinami. Możemy pod śmietanę położyć kwaśny dżem lub powidła.
marietta
sammakko
Dziękuję :)