SUPERPRZEPIS

Piernik na piwie

  • 14
  • luna
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Piernik na piwie

Na deser polecamy dzisiaj przepyszny aromatyczny piernik

Składniki:

Piernik na piwie

 

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki piwa
  • 3 jajka
  • 70 gram masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 suszonych śliwek
  • 100 gram rodzynek
  • 100 gram orzechów lub migdałów
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Piernik na piwie
Maslo utrzec z cukrem pudrem, dodac pojedynczo zoltka, nastepnie miod, piwo, make i sode, wymieszac. Dodac przyprawe do piernikow, cynamon, pokrojone na male kawalki sliwki, rodzynki i posiekane orzechy. Bialka ubic i delikatnie wmieszac do ciasta. Piec ok.60 min. w temp.180°C. Po upieczeniu piernik polukrowac lub oblac polewa czekoladowa. Zapach, ktory towarzyszy pieczeniu ciasta jest ...nie do opisania:)