jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto pleśniak kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto pleśniak kokosowy, wyśmienite ciasto dla dużych i małych

Ciasto pleśniak kokosowy

Składniki:

Ciasto pleśniak kokosowy

 

  • CIASTO:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 dag mąki krupczatki
  • powidła z czarnej porzeczki
  • owoce kandyzowane
  • orzechy
  • rodzynki
  • CIASTO KOKOSOWE:
  • 7 białek
  • 25 dag cukru
  • 20 dag kokosu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z dużej cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto pleśniak kokosowy
CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzeć ciasto wyłożyć na blaszkę i posmarować powidłami. Na to wyłożyć owoce kandyzowane, orzechy, rodzynki. CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, usztywnić cukrem i mąką. Kokos wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do białek. Na koniec sok z cytryny. Ciasto wylać na ciasto w blaszce. Ciasto piec około 45 minut. Polać polewą.