pkhorzyk118

pkhorzyk118

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Ciasto pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto bardzo smakuje mojej rodzince ,świetnie wygląda i szybko znika ze stołu.

Ciasto pod pierzynką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto pod pierzynką

 

  • NA BISZKOPT CIEMNY
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao ciemne.
  • SKŁADNIKI NA MASĘ Ciemną
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier do smaku
  • 1 margaryna
  • SKŁADNIKI NA PIERZYNKĘ
  • 750 ml,śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka zielona

Sposób przygotowania:

Ciasto pod pierzynką
WYKONANIE BISZKOPTU-białka ubić na sztywno ,stopniowo dodająć cukier ,żółtka i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia .Piec na blaszce o wym 25/36 cm w temp.180'C przez ok 30 min.Po wystudzeniu wierzch biszkoptu ściąć ,wydrążyć lekko środek aby zostawić boki i spód. WYKONANIE MASY CIEMNEJ-NA mleku ugotowac budyń i ostudzić.Margarynę utrzeć z cukrem i ostudzonym budyniem .Do gotowej masy dodać pokruszone ciasto biszkoptowe które zostało wydrążone z biszkoptu.Wszystko dobrze wymieszac i nałożyć na ciasto biszkoptowe. WYKONANIE PIERZYNKI-Galaretką ugotować w 1 szklance wody i ostudzić .Smietanę ubić z cukrem na sztywno i dodac tężejącą galaretkę.Wyłożyć na ciasto i udekorowac wg.uznania
Ciasto pod pierzynką
Utrzeć masę budyniową i dodać pokruszone resztki biszkoptu
Ciasto pod pierzynką
W biszkopcie wydrążyć środek i nałożyc masę z budyniem
Ciasto pod pierzynką
Śmietanę ubić na sztywno i dodać galaretkę