kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Ciasto Polanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto, które wymyśliłam we wtorkowy poranek. A Polanka, dlatego że jest brązowo- zielone. Tylko krem bielutki jako niebo;)

Ciasto Polanka

Składniki:

Ciasto Polanka

 

  • Na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Na krem:
  • 1/2 l śmietanki kremówki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka kakao
  • sok pomarańczowy najlepiej lekko kwaskowaty
  • 1 galaretka agrestowa
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

Ciasto Polanka
Białka ubić z cukrem. Dodawać stopniowo żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kako. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Upiec biszkopt. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać pod koniec cukier i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Ostudzoną wlać do kremu. Wymieszać bardzo dokładnie i schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody. Wlać do naczynia w kształcie blachy, aby stężąłą. Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym. Nałożyć część kremu. Na to ostrożnie nałożyć galaretkę. Nałożyć resztę kremu. Posypać kakao. Schłodzić.
Smacznego!:-)