Sposób przygotowania:
Ciasto pomarańczowe
Do mąki dodajemy rozdrobnione za pomocą noża mało i dobrze mieszamy, Do tego dodajemy również cukier oraz wbijamy dwa całe jajka. Wszystkie te składniki bardzo dokładnie ugniatamy na ciasto. Ugniecione ciasto rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto rozkładamy na formie, którą wcześniej musimy obłożyć papierem do pieczenia. Ciast wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złotawy kolor w temperaturze 180 stopni. Placek ma się piec około 20 minut. Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, a później nakłuwamy w paru miejscach. Nakłute pomarańcze wsadzamy do garnka z wodą i gotujemy. Ugotowane pomarańcze wyjmujemy z wody i odkładamy do przestudzenia. Ostudzone pomarańcze kroimy na plasterki. Plasterki pomarańczy rozkładamy na upieczonym cieście. Migdały kroimy bardzo drobno lub trzemy na tarce i posypujemy nimi ciasto. Całość dajemy jeszcze na chwilę do letniego piekarnika.