Ciasto pomidorowe francuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto francuskie układamy na desce i zostawiamy do odtajenia na ok. pół godziny, w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperat

Ciasto pomidorowe francuskie

Składniki:

Ciasto pomidorowe francuskie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pomidorowe francuskie
Ciasto francuskie układamy na desce i zostawiamy do odtajenia na ok. pół godziny, w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Nacinamy pomidory na krzyż, parzymy we wrzątku, wykrawamy zbyteczne ogonki, obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy je pestek. Pozostały miąższ kroimy na grube kawałki. Myjemy bazylię i odsączamy z niej wodę, obrywamy listki i połowę z nich kroimy na cieniutkie paseczki. Smażymy jajka posypując je solą, pieprzem i pokrojoną bazylią. Stopniowo dolewamy krem fraiche wciąż mieszając. Rozpuszczamy masło i dodajemy do jajecznicy razem z kawałkami pomidora.

Tagi:

ciasto