Sposób przygotowania:
Ciasto porzeczkowe z kokosową pianką
Miękkie masło utrzyj na gładki, puszysty krem dodaj cukier i ciągle ucieraj. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawaj do kremu cały czas ucierając. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Z ciasta zrób kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia.
Ciasto podziel na dwie części, jedną częścią wylep dno formy o wymiarach 21x32 cm i wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem.
Oczyszczone i osuszone czarne porzeczki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i rozłóż równą warstwą na cieście. Na tu ułóż drugą część ciasta.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę pod koniec dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj sok z cytryny i ubijaj, sztywną i lśniącą pianę. Wiórki kokosowe i przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną wymieszaj delikatnie z pianą. Ubitą pianę ułóż na cieście.
Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 40 minut.
Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno rumieniło od góry przykryj je arkuszem folii aluminiowej.
Ciasto podziel na dwie części, jedną częścią wylep dno formy o wymiarach 21x32 cm i wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem.
Oczyszczone i osuszone czarne porzeczki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i rozłóż równą warstwą na cieście. Na tu ułóż drugą część ciasta.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę pod koniec dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj sok z cytryny i ubijaj, sztywną i lśniącą pianę. Wiórki kokosowe i przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną wymieszaj delikatnie z pianą. Ubitą pianę ułóż na cieście.
Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 40 minut.
Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno rumieniło od góry przykryj je arkuszem folii aluminiowej.