Sposób przygotowania:
Ciasto pralinekPrzygotowanie podstawy
![Ciasto pralinek Ciasto pralinek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-pralinek-394128.jpg)
Mielimy migdały.
Masa
![Ciasto pralinek Ciasto pralinek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-pralinek-394129.jpg)
Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier dalej ubijając. Dodajemy mąkę z proszkiem, kako, zmielone migdały. Wylewamy na formę o wymiarach 25 cm i pieczemy biszkopt przez 20 min. Chłodzimy.
Masa
![Ciasto pralinek Ciasto pralinek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-pralinek-394130.jpg)
Wlewamy szklankę śmietany do garnka, roztapiamy w niej masło. Dodajemy żółtka i gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy czekoladę i roztapiamy.
Masa
![Ciasto pralinek Ciasto pralinek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-pralinek-394131.jpg)
Resztę śmietany ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy krem czekoladowo-maślany do ubitej śmietny. Krem wykładamy na biszkopt.
Dekorowanie
![Ciasto pralinek Ciasto pralinek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-pralinek-394132.jpg)
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietaną. Wylewamy na ciasto. Dekorujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy ciasto.
Magdalena88