iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto pralinek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto wzięło swoją nazwę stąd, gdy mój chrześniak smakując go powiedział, że smakuje jak pralinek, który mama kupuje mu w sklepie. Spodobała mi się ta nazwa. Dlatego teraz przepis mojej twórczości występuje pod tą nazwą.

Ciasto pralinek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto pralinek

Podstawa

Masa

  • 1 kostka masła,
  • 7 żółtek,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 litr śmietany kremówki,
  • 3 tabliczki czekolady mlecznej.

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Ciasto pralinek

Przygotowanie podstawy

Ciasto pralinek
Migdały powinny być bardzo drobno zmielone.

Mielimy migdały.

Masa

Ciasto pralinek
Masę wylewamy na formę z papierem do pieczenia, aby nie przywierało.

Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier dalej ubijając. Dodajemy mąkę z proszkiem, kako, zmielone migdały. Wylewamy na formę o wymiarach 25 cm i pieczemy biszkopt przez 20 min. Chłodzimy.

Masa

Ciasto pralinek
Masło należy roztapiać w śmietanie powoli.

Wlewamy szklankę śmietany do garnka, roztapiamy w niej masło. Dodajemy żółtka i gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy czekoladę i roztapiamy.

Masa

Ciasto pralinek
Bitą śmietanę należy ubijać na wolnych obrotach.

Resztę śmietany ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy krem czekoladowo-maślany do ubitej śmietny. Krem wykładamy na biszkopt.

Dekorowanie

Ciasto pralinek
Po udekorowaniu ciasta wstawiamy blachę do lodówki.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietaną. Wylewamy na ciasto. Dekorujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy ciasto.