Sposób przygotowania:
Ciasto z migdałami i kremem
Jajka w całości wybić do miski. Wsypać cukier i starannie zmiksować na puszystą masę. Do mąki dodać proszek do pieczenia i stopniowo przesiewać do masy jajecznej. Gotowe ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 24cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć płatki migdałowe i posypać całość cukrem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni i piec 1/2 godziny. Przygotować krem. Z mleka odlać 1/2 szkl, pozostałe mleko zagotować. W 1/2 szkl. mleka wymieszać cukier waniliowy i mąki. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Wymieszać i zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać zimny budyń. Wkropić sok z cytryny i wlać alkohol. Utrzeć na jednolitą masę. Ciasto przekroić na pół, przełożyć masą i włożyć do lodówki.