aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Ciasto z migdałami i kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto z migdałami i kremem

Ciasto z migdałami i kremem

Składniki:

Ciasto z migdałami i kremem

 

  • Ciasto:
  • 15 dkg cukru
  • 4 jajka
  • 13 dkg mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płatki migdałowe
  • cukier kryształ do posypania
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki krupzatki
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny
  • kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania:

Ciasto z migdałami i kremem
Jajka w całości wybić do miski. Wsypać cukier i starannie zmiksować na puszystą masę. Do mąki dodać proszek do pieczenia i stopniowo przesiewać do masy jajecznej. Gotowe ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 24cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć płatki migdałowe i posypać całość cukrem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni i piec 1/2 godziny. Przygotować krem. Z mleka odlać 1/2 szkl, pozostałe mleko zagotować. W 1/2 szkl. mleka wymieszać cukier waniliowy i mąki. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Wymieszać i zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać zimny budyń. Wkropić sok z cytryny i wlać alkohol. Utrzeć na jednolitą masę. Ciasto przekroić na pół, przełożyć masą i włożyć do lodówki.