Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto Prince Polo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto Prince Polo. Idealny dodatek do porannej kawy. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!!

Ciasto Prince Polo

Składniki:

Ciasto Prince Polo

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 15 dag cukru
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • ½ łyżki octu
  • 2,5 łyżki kakao
  • Ciasto bakaliowe:
  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag wafelków Prince Polo
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 600ml mleka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 kieliszek spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Prince Polo
Biszkopt: Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka. Wlej olej i ocet. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 22×30 cm) . Piecz około 25-30 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto bakaliowe: Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier, wymieszaj. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciastka Prince Polo pokrój w drobną kosteczkę. Orzechy posiekaj. Do piany z białek dodaj orzechy, kokos oraz Prince Polo. Delikatnie wymieszaj łyżką masę. Ciasto przełóż na blaszkę. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: Z mleka odlej ½ szklanki, pozostałe mleko zagotowuj. W odlanym mleku wymieszaj budynie, cukry oraz mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj i gotuj 2 minuty. Przestudź. Kawę rozpuść w 1 łyżce wrzącej wody, przestudź. Masło utrzyj, dodawaj po łyżce ziemnego budyniu. Utrzyj. Wlej kawę oraz spirytus. Wymieszaj. Przełożenie ciasta: ciasto bakaliowe – połowa masy – biszkopt - połowa masy. Gotowe ciasto oprósz kakao i schłódź 2-3 godziny w lodówce.