mysliwa

mysliwa

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Ciasto Przekladane Brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

apetyczne w smaku i wygladzie :))

Ciasto Przekladane Brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto Przekladane Brzoskwiniami

 

  • Ciasto nr.1 :
  • 7 bialek,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 2 lyzki maki pszennej,
  • 4 lyzki maki ziemniaczanej,
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
  • 2 lyzki octu

 

  • Ciasto nr.2 :
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szklanka maki tortowej,
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
  • 1 lyzka octu,
  • 1 lyzka oleju

 

  • Masa:
  • puszka brzoskwin,
  • budyn smietankowy,
  • galaretka cytrynowa
  • maslo

 

  • Polewa:
  • 1/3 kostki margaryny,
  • 1 lyzka wody,
  • 4 lyzki cukru
  • 2 lyzki kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Przekladane Brzoskwiniami
7 bialek ubic z 1 1/2 szklanka cukru,dodac 2 lyzki maki pszennej i 4 lyzki maki ziemniaczanej,zamieszanej z 1 lyzeczka proszku do pieczenia oraz 2 lyzkami octu. Wszystko wymieszac,rozsmarowac na blaszce,posypac kakaem i upiec. Drugie ciasto. 3 bialka ubic z 3 zoltkami i cukrem.Po ubiciu dodac zoltka pozostale z pierwszego ciasta[po jednym,nie przerywajac ubijania]. Do ubitej masy dodac szklanke maki tortowej z 1 lyzeczka proszku do pieczenia,1 lyzke octu i 1 lyzke oleju. Lekko wymieszac i wylozyc na blache. Masa: Odcedzic brzoskwinie,sok dopelnic do 0,5 l woda i ugotowac budyn smietankowy.Do goracego wsypac galaretke cytrynowa i dodac 1 maslo. Wymieszac mase na goraco,dodac pokrojone brzoskwinie i od razu goraca masa przekladac dwa upieczone wczesniej ciasta. Polac polewa! Polewa: wszystkie skladniki pogrzac,zamieszac,ale nie gotowac. Po upieczeniu Nalezy Delektowac sie Ciastem!!! :)