jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto puch łabędzi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

delikatne ciasto uwielbiane przez wszystkich

Ciasto puch łabędzi

Składniki:

Ciasto puch łabędzi

 

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2 czerstwe bułeczki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 20 dag masła
  • 12 dag margaryny
  • cukier waniliowy
  • dżem porzeczkowy

Sposób przygotowania:

Ciasto puch łabędzi
CIASTO:

Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając.

Następnie dodać olej i wodę.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie mieszać łyżką.

Ciasto przelać na blaszkę i piec w 160 stop. C.

MASA:

Bułeczki namoczyć w 2 szklankach mleka.

Rozmoczone bułeczki rozdrobnić widelcem.

1 szklankę mleka zagotować z cukrem.

Dodać bułki rozmoczone razem z mlekiem i wiórki kokosowe. Gotować cały czas mieszając przez 5 minut.

Wystudzić.

Masło z margaryną utrzec na puch.

Dodawać po 1 łyżce wystudzonej masy.

Cały czas ucierając.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół.

Na pierwszy placek rozsmarować dżem porzeczkowy, następnie wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem.

Posypać cukrem pudrem.