alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 532]

Ciasto pysznotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

"Pychotka" zwana również "Pysznotką" lub "Panią Walewską". Rewelacyjne ciacho, które jest w mojej rodzinie od wielu lat, choć ostatnio zapomniane. Postanowiłam je przypomnieć rodzince :)

Ciasto pysznotka

Składniki:

Ciasto pysznotka

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g margaryny
  • 3 lyżki śmietany gęstej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • szczypta soli

 

  • do posypania orzechy włoskie - ok 10 dag
  • oraz rodzynki - 10 dag
  • do posmarowania słoiczek powideł

 

  • piana:
  • białko z 6 jaj
  • 4 łyżki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pysznotka
Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i schować do lodówki. Orzechy włoskie posiekać. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować powidłami, posypać orzechami i rodzynkami. Piec 15 min w temp 180 st. Po tym czasie wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 białek i 2 łyżek cukru i piec jeszcze 20-30 min. Z drugim ciastem zrobić dokładnie to samo, ale gdy wyłożymy na nie pianę dodatkowo posypać z wierzchu orzechami. Masa budyniowa: Żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i mąkami wymieszać. Podlać mlekiem i dokładnie rozmieszać żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować i wlać do niego masę jajeczną. Ugotować budyń energicznie mieszając. Następnie przelać na głęboki talerz i zostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać. Blaty przełożyć masą. Na wierzch dać blat posypany z wierzchu orzechami. Smacznego :)

Tagi:

ciasto