ethelis

ethelis

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Tarta z musem rabarbarowym i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niesamowicie smakuje i wspaniale wygląda.

Tarta z musem rabarbarowym i bezą

Składniki:

Tarta z musem rabarbarowym i bezą

 

 

 

  • Beza:
  • 2 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Tarta z musem rabarbarowym i bezą
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z solą, skórką z pomarańczy oraz cukrem pudrem. Dodać pokrojoną margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut. Przygotować masę rabarbarową. Pokrojony rabarbar wrzucić do garnka, zalać sokiem pomarańczowym i gotować z cukrem około 15-20 minut, aż rabarbar stanie się miękki i powstanie gładka masa. Pod koniec gotowania dodać mąkę kukurydzianą, aby zagęścić masę. Wyjąć ciasto z lodówki, wykleić spód tortownicy i podpiec w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut. Ciasto można obciążyć mniejszą blachą lub grochem, aby było równomiernie wypieczone, wówczas ciasto pieczemy 15 minut z obciążeniem i 5 minut bez obciążenia, aby się zrumieniło. Na upieczone ciasto wyłożyć mus rabarbarowy. Przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem, na samym końcu dodać ocet oraz mąkę. Bezę wyłożyć na tartę szprycą cukierniczą. Ponownie włożyć tartę do piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 110 stopni.