Sposób przygotowania:
Tarta z musem rabarbarowym i bezą
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z solą, skórką z pomarańczy oraz cukrem pudrem. Dodać pokrojoną margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut. Przygotować masę rabarbarową. Pokrojony rabarbar wrzucić do garnka, zalać sokiem pomarańczowym i gotować z cukrem około 15-20 minut, aż rabarbar stanie się miękki i powstanie gładka masa. Pod koniec gotowania dodać mąkę kukurydzianą, aby zagęścić masę. Wyjąć ciasto z lodówki, wykleić spód tortownicy i podpiec w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut. Ciasto można obciążyć mniejszą blachą lub grochem, aby było równomiernie wypieczone, wówczas ciasto pieczemy 15 minut z obciążeniem i 5 minut bez obciążenia, aby się zrumieniło. Na upieczone ciasto wyłożyć mus rabarbarowy. Przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem, na samym końcu dodać ocet oraz mąkę. Bezę wyłożyć na tartę szprycą cukierniczą. Ponownie włożyć tartę do piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 110 stopni.