endriudz

endriudz

Kucharz
[Przepisów: 5]

Rajski ptak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to ciasto wymyślone przeze mnie kilka miesięcy temu. Pychotka

Rajski ptak

Składniki:

Rajski ptak

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jaj
  • szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • Masa serowa:
  • 1/2 kg zmielonego sera
  • 1/2 szkl. cukru
  • margaryna lub masło
  • galaretka cytrynowa
  • 4 żółtka
  • Krem:
  • 1/2 l. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki (każda innego koloru)
  • brzoskwinie w puszce
  • 30 dkg innych owoców
  • margaryna lub masło

Sposób przygotowania:

Rajski ptak
Upiec biszkopty- jasny i ciemny. Ostudzić. Masa serowa: Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo ser. Na koniec wlać tężejącą galaretkę. wymieszać, poczekać aż masa stwardnieje i wylać na ciemny biszkopt, przykryć biszkoptem jasnym. Krem: Obie mąki i żółtka roztrzepać pół szklanki mleka. Resztę zagotować z cukrem. Gdy zakipi wlać budyń i zagotować. Ostudzić. Utrzeć masło lub margarynę, dodając chłodny krem. Gotową już masę wyłożyć na biszkopt jasny, na masę wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i owoce. Zalać galaretkami, by wyszło kolorowo. Niestety zdjęcia nie mam, ale postaram się dodać.

Tagi:

biszkopt sery ser