Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Ciasto serowe z budyniem i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto na serowym spodzie- delikatne w smaku i mięciutkie, z dodatkiem waniliowego budyniu oraz wiśni.

Ciasto serowe z budyniem i wiśniami

Składniki:

Ciasto serowe z budyniem i wiśniami

 

  • Ciasto serowe:
  • biały ser półtłusty- 200 g
  • cukier trzcinowy- 125 g
  • jajka- 2 szt.
  • olej- 9 łyżek
  • mleko- 4 łyżki
  • mąka- 500 g
  • proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
  • sól- szczypta
  • wiśnie- około 700 g

 

  • Masa budyniowa:
  • budyń śmietankowy- 2 opakowania
  • mleko- 700 ml
  • wanilia- pół laski
  • cukier trzcinowy- 5 łyżek (jeżeli budyń jest z dodatkiem cukru, to pominąć)

 

  • Dodatkowo:
  • kakao- do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciasto serowe z budyniem i wiśniami
Ciasto serowe:

Ser dwu- lub trzykrotnie zmielić (powinien być gładki), przełożyć do miski i połączyć z cukrem, jajkami, olejem, mlekiem i szczyptą soli. Całość dokładnie wyrobić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy serowej, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę i pozostawić w misce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto raz jeszcze zagnieść, a następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkować na kształt prostokątu i ułożyć na dużej, posmarowanej masłem, blaszce.

Ciasto zawinąć na bokach- około 1 cm, by powstał rant. Wyłożyć osuszone wiśnie. Spód piec 40 minut w 200 stopniach- grzanie tylko dół.

Masa budyniowa:

W międzyczasie- kiedy ciasto piecze się w piekarniku- ugotować budyń na mleku, dodać ziarenka wanilii i wymieszać. 10 minut przed końcem pieczenia wylać budyń na ciasto i wtedy ustawić grzanie góra-dół.