Sposób przygotowania:
Ciasto serowe z budyniem i wiśniami
Ciasto serowe:
Ser dwu- lub trzykrotnie zmielić (powinien być gładki), przełożyć do miski i połączyć z cukrem, jajkami, olejem, mlekiem i szczyptą soli. Całość dokładnie wyrobić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy serowej, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę i pozostawić w misce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto raz jeszcze zagnieść, a następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkować na kształt prostokątu i ułożyć na dużej, posmarowanej masłem, blaszce.
Ciasto zawinąć na bokach- około 1 cm, by powstał rant. Wyłożyć osuszone wiśnie. Spód piec 40 minut w 200 stopniach- grzanie tylko dół.
Masa budyniowa:
W międzyczasie- kiedy ciasto piecze się w piekarniku- ugotować budyń na mleku, dodać ziarenka wanilii i wymieszać. 10 minut przed końcem pieczenia wylać budyń na ciasto i wtedy ustawić grzanie góra-dół.
Ser dwu- lub trzykrotnie zmielić (powinien być gładki), przełożyć do miski i połączyć z cukrem, jajkami, olejem, mlekiem i szczyptą soli. Całość dokładnie wyrobić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy serowej, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę i pozostawić w misce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto raz jeszcze zagnieść, a następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkować na kształt prostokątu i ułożyć na dużej, posmarowanej masłem, blaszce.
Ciasto zawinąć na bokach- około 1 cm, by powstał rant. Wyłożyć osuszone wiśnie. Spód piec 40 minut w 200 stopniach- grzanie tylko dół.
Masa budyniowa:
W międzyczasie- kiedy ciasto piecze się w piekarniku- ugotować budyń na mleku, dodać ziarenka wanilii i wymieszać. 10 minut przed końcem pieczenia wylać budyń na ciasto i wtedy ustawić grzanie góra-dół.