niebieska87

niebieska87

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Ciasto serowe z cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

oryginalnie uformowane i wypelnione masa migdalowo-marcepanowa ciasto to doskonaly deser na swiateczny stol.

Ciasto serowe z cynamonem

Składniki:

Ciasto serowe z cynamonem

 

  • NADZIENIE:
  • 3łyżki rodzynek
  • 3łyżki rumu
  • 25dag zmielonych migdałów
  • 4łyżki(50g)cukru
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina mielonego kardamonu
  • 1łyżeczka startej skórki cytryny
  • 5łyżek śmietanki
  • 15dag masy marcepanowej

 

  • CIASTO:
  • 25dag chudego twarozku
  • 6lyzek mleka
  • 1jajo
  • pol szkl oleju
  • 100g cukru
  • 1lyzka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 1/2 szkl(425g) maki pszennej
  • torebka proszku do pieczenia
  • maslo
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto serowe z cynamonem
1)rodzynki oplukac, odcedzic, pokroic i zalac rumem. dodac migdaly, cukier, cynamon, kardamon, skorke cytryny i wymieszac ze smietanka. mase marcepanowa pokroic w cienkie plastry.

2)twarozek odsaczyc i wymieszac z mlekiem, dodajac jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. zagniatac, stopniowo dodajac make z proszkiem do pieczenia. piekarnik rozgrzac do 180 st C.

3)Ciasto rozwalkowac na prostokat 40x25 cm. z dluzszego brzegu odciac pasek szer 2 cm. ciasto wlozyc do natluszczonej formy i ulozyc na nim plastry marcepanu i nadzienie.

4)dlugie brzegi zwinac z kadej strony do polowy. pasek ciasta pociac na cztery czesci, kazda z nich ulozyc w poprzek ciasta i lekko wcisnac. piec 50-60min na zlotozolto. oproszyc pudrem.

Tagi:

ciasto mak