pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste i smaczne ciasto z brzoskwiniami i galaretką cytrynową. Dzięki połączeniu ciasta z masą serową - nie jest ani za suche, ani za mokre.

Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką

 

  • CIASTO:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki tortowej

 

  • MASA SEROWA:
  • 1/2 kg zmielonego twarogu
  • mniejsze 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 aromat cytrynowy

 

  • PONADTO:
  • 1 puszka brzoskwiń (połówki)
  • 5 galaretek cytrynowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką
CIASTO: Margarynę, cukier i jajka miksujemy na pulchną masę. Wsypujemy proszek do pieczenia i miksując stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 28 x 40 cm, wyrównujemy. MASA SEROWA: Twaróg, cukier puder, jajko i kaszę manną miksujemy. Dodajemy kakao oraz aromat i ponownie miksujemy. Łyżką w odstępach kładziemy masę serową na wyłożone wcześniej ciasto.Każdą połówkę brzoskwini przekrawamy na 3 części. Kładziemy na masę serową i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200*C i pieczemy ok. 1 godziny. Rozrabiamy galaretki w 5,5 szklanki wody. Studzimy i wylewamy na upieczone i przestudzone ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby stężały galaretki.
Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką
Upieczone ciasto przed wylaniem galaretki
Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką
Na upieczone przestudzone ciasto wylewamy galaretkę