zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 720]

Serowiec z brzoskwiniami

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszny sernik na każdą okazję;)

Serowiec z brzoskwiniami

Składniki:

Serowiec z brzoskwiniami

 

 

  • Na masę serową;
  • 1 kg białego sera ( u mnie półtłusty)
  • 15 dag cukru
  • budyń śmietankowy
  • aromat pomarańczowy
  • 3 jajka

 

  • Na kruszonkę:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • dodatkowo 2 brzoskwinki z puszki

 

Sposób przygotowania:

Serowiec z brzoskwiniami
Najpierw robię spód ciasta, mieszam mąkę z cukrami , siekam masło, wbijam jajko i ugniatam kruche ciasto. Wylepiam nim blaszkę do pieczenia . Blaszkę ( 38 x 27) wyłożyłam oczywiście papierem do wypieków. Górę ciasta nakłuwam widelcem.



Ser zmieliłam dwa razy, dodałam cukier, budyń, jajka, aromat miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Gotową przełożyłam na kruchy spód. Brzoskwinie pokroiłam w plasterki i poukładałam na masę serową.



Następnie zrobiłam kruszonkę, zagniatając palcami mąkę z cukrem i masłem. Skruszyłam ją na brzoskwinie.



Sernik piekłam około godziny, w 180 st. C



Po wystudzeniu można polać lukrem , polewą , lub posypać  tak jak ja cukrem pudrem.

Smacznego:)