Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Ciasto serowo-śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Śliwki, cynamon, orzechy... prawdziwa kulinarna jesień na talerzyku. Ciasto cudownie pachnie a jeszcze lepiej smakuje.

Ciasto serowo-śliwkowe

Składniki:

Ciasto serowo-śliwkowe

Na ciasto kruche

Na masę serową

  • 50 dag sera (przygotowanie jak na sernik)
  • 100 ml mleka
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukry z prawdziwą wanilią
  • 1 budyń śmietankowy
  • 25 dag cukru kryształu

Na kruszonkę

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-śliwkowe

Na ciasto kruche

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto kruche, wyłożyć dno foremki (25*30) i podpiec na złoty kolor.
Wystudzić.
(piec w temp. 180 stopni, około 10-15 min.)

Na masę serową

Żółtka utrzeć z 10 dag cukru u cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać ser, mąkę, budyń oraz mleko.
Białka ubić na sztywno z pozostałą częścią cukru. Delikatnie wmieszać do masy serowej.

Na kruszonkę

Wszystkie składniki szybko zagnieść.

Przygotowanie do pieczenia

Podpieczone i wystudzone ciasto kruche posypać bułką tartą , następnie równomiernie rozłożyć połówki śliwek (śliwki posypać delikatnie cynamonem i brązowym cukrem). Wszystko zalać masa serową. Na wierzch zetrzeć kruszonkę. Całość piec w temp. 170-180 stopni, przez ok. 1 godzinę.

Smacznego :)