światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto ze śliwkami, to idealny pomysł na słodkie przywitanie jesieni. Do tego słodka kruszonki i nawet pochmurne dni nie są już takie złe.

Ciasto śliwkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto śliwkowe

 

  • pół kilograma śliwek węgierek
  • 2 szklanki mąki
  • pół kostki drożdży
  • pół szklanki cukru do ciasta
  • pół szklanki cukru do kruszonki
  • pół szklanki maki do kruszonki
  • 3 łyżki roztopionej margaryny do ciasta
  • 1 jajko
  • 50 gram masła
  • pół szklanki mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki przekrawając na połówki. Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru robimy zaczyn, który przelewamy do miski z mąką. Wbijamy jajko, dodajemy resztę cukry i rozpuszczone masło. Wyrabiamy jednolite ciasto i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrasta robimy kruszonkę- łączymy razem miękkie masło, mąkę i cukier. Kiedy nasze drożdżowe ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je i układamy w formie wysmarowanej masłem i posypanej maka. Rozkładamy na nim śliwki i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do gorącego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez około pół godziny z termoobiegiem.
Ciasto śliwkowe
Etap 1Na rozwałkowanym cieście rozkładamy połówki śliwek.
Ciasto śliwkowe
Etap 2Owoce posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.
Ciasto śliwkowe
Etap 3Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.