madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto Smaczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto wygląda na skomplikowane, ale w rzeczywistości nie jest takie trudne.

Ciasto Smaczek

Składniki:

Ciasto Smaczek

 

  • Biszkopt:
  • 3 szt jajka,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 3/4 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Makowe: 4 szt białka,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 1/2 szkl maku niebieskiego,
  • 100 g wiórek kokosowych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Krem:
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 szt żółtka jaja,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szkl cukru,
  • 1/2 l mleka,
  • 1 op cukru waniliowego,
  • 200 g delicji,
  • 2 op galaretki wiśniowej

Sposób przygotowania:

Ciasto Smaczek
Przygotowujemy biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ostrożnie mieszamy składniki łyżką. Gotowe ciasto biszkoptowe przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Przygotowujemy ciasto makowe: białka ubijamy na sztywną pianę wraz z dodatkiem cukru. Następnie do ubitej piany dodajemy mak, wiórki kokosowe, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto makowe wykładamy na blachę i pieczemy około 40 minut w temp. 180*C. Krem: w pół szklance mleka roztrzepujemy żółtka oraz obydwie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrem. Na gotujący się budyń wlewamy roztrzepane żółtka z mąką. Gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka. Następnie galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Przełożenie ciasta: biszkopt-część masy budyniowej-ciasto makowe-pozostała część masy-delicje-tężejące galaretki.