Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto śmietankowo-budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Można ciasto nasączyć, będzie wilgotniejsze

Ciasto śmietankowo-budyniowe

Składniki:

Ciasto śmietankowo-budyniowe

 

  • 3 łyżki gotowanej wody
  • 100 g mąka
  • 100 g mąka ziemniaczana
  • 1 opak cukier waniliowy
  • 150 g cukier
  • 4 szt jajka
  • 3 łyżeczki proszek do pieczenia
  • Krem
  • 1 opak budyń śmietankowy
  • 100 g cukier
  • 0,5 l mleko
  • 200 g kremówka
  • 1 torebka zagęstnik do śmietany
  • 1 kost masło

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowo-budyniowe
CIASTO Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do miski wybić jajka, dodać 3 łyżki gotowanej wody, dobrze zmiksować robotem. Do ubitych jajek dodać cukier waniliowy i 150 g cukru, dobrze ubić. Następnie dodać obie mąki, z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy piec 25 minut w 200 stop. KREM Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Masło wyłożyć do miski, utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo po jednej łyżce budyniu. Schłodzoną śmietanę, ubić z zagęstnikiem na sztywno. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na 3 krążki. Każdy krążek tortu posmarować kremem budyniowym. Wierzch ciasta posmarować śmietaną kremówką.

Tagi:

jajko jajka